VP_Sus_foot_1920x550.jpg

Lábnyom – csökkentsük, amennyire csak lehet!

A Vileda Professional mindig is törekedett arra, hogy a leghatékonyabb és legkiválóbb takarítási megoldásokat kínálja ügyfeleinek. Világos célja emellett a termék ökológiai lábnyomának csökkentése a nyersanyagok, a termékek gyártása, csomagolása, szállítása és életciklusa végének kezelése tekintetében.

A lábnyom minimálisra csökkentésére irányuló kezdeményezéseink:

Nyersanyagok

VP_Sus_origo_305x305.jpg

Nyersanyagok

Legújabb, prémiumminőségű takarítókocsink, az Origo 2 a leghigiénikusabb, moduláris és biztonságos kocsi, amely komoly kínálattal rendelkezik a fenntarthatóságot tekintve. Ügyfeleink választhatnak a hagyományos műanyagból készült és az 50%-ban újrahasznosított polipropilént tartalmazó vödrök és dobozok között. Az utóbbi változat „Plastica Seconda Vita” címkével rendelkezik.

Példaként említhetjük még az Eco partvistermékcsaládunkat, melynek tagjai kizárólag újrahasznosított anyagokból készülnek és környezetbarát használatot tesznek lehetővé. A foglalat 100%-ban újrahasznosított PP-anyagból, a szálak pedig újrahasznosított PET-ből készülnek. A partvisok lágy vagy kemény sörtés változatokban érhetők el.

Egy dologban biztos lehet: további, kedvező ökológiai lábnyomú terméken is dolgozunk – ezeket hamarosan Ön is megismerheti.

Gyártás

VP_Sus_manu_305x305.jpg

Gyártás

Swep és Mikroszálastörlőkendő-termékcsaládjaink számos tagja Nordic Swan ökocímkével rendelkezik, amely jelzi, hogy ezek a termékek teljesítik a nyersanyagok és a gyártási folyamatok fenntarthatóságára vonatkozó szigorú előírásokat.

Az Evolon® textíliák olyan tartós anyagok, amelyeket nagy igénybevételt jelentő alkalmazásokhoz terveztünk. Hagyományos társaikhoz képest kevesebb hulladékot eredményeznek. A mikroszálak kialakításakor nem használunk oldószereket, továbbá az Evolon® gyártási folyamat során nem alkalmazunk vegyi kötőanyagokat sem.

Csomagolás

VP_Sus_pack_305x305.jpg

Csomagolás

Számos termékünk esetében nem használunk másodlagos csomagolást. Mopjainkat például csak erős kartondobozokba csomagoljuk, a karton több mint 90%-a pedig újrahasznosított papírból készül.

Emellett egy csomagba több terméket csomagolunk, ami szintén jelentősen csökkenti az egy termékre eső csomagolóanyag mennyiségét.

Hosszú távú célunk, hogy 2025-re valamennyi csomagolásunk újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy komposztálható legyen.

Életciklus vége

VP_Sus_end_305x305.jpg

Életciklus vége

Az életciklus végének figyelembevétele viszonylag új szempontnak tekinthető a takarítóeszközök területén – a teljesítés, az alkalmazás és a költségek rendkívül fontos tényezők. Ugyanakkor fontos, hogy az életciklus végének figyelembevétele is a fenntarthatósághoz tartozzon, amely részét képezi az Életciklus-értékelésnek (Life Cycle Assessment, LCA), amelyet a legtöbb termékkategória esetében elvégzünk. Nem kérdés, hogy a hulladékokra (pl. fertőző takarítótextíliákra) vonatkozó szabályozásokat is figyelembe kell venni.

Néhány példa termékkínálatunkból:
A Vileda Professional szivacskendők biológiailag teljes mértékben lebomlanak, mivel 100%-ban fából és pamutból származó cellulózból készülnek.

Számos termékünk egyetlen anyagból áll vagy könnyen egyetlen anyagra bontható, ami lehetővé teszi azonnali újrafeldolgozását és más célra való felhasználását.

Nordic Swan ökocímkével rendelkező kiválasztott termékvonalak

A swan logo on a green background symbolises eco-friendly mops and other sustainable cleaning products.

Nordic Swan ökocímkével rendelkező kiválasztott termékvonalak

A skandináv országok hivatalos ökocímkéjét 1989-ben vezették be és azóta is vezető szerepet tölt be. Bármely termék, amely ezzel a világviszonylatban vezetőnek számító ökocímkével rendelkezik, környezeti szempontból jó választásnak tekinthető. A Vileda Professional több mint 40 terméke mintegy 10 éve rendelkezik ezzel az ismert nemzetközi címkével.